Za najbolji efekat i upotrebu Divi programa, najbolje je da ga koristite u vizualnom modu. Divi vam omogućava da izgradite svoju stranicu na prednjoj strani vašeg web sajta.

 Šta je vizualni mod Divi programa?

Divi program dolazi u dva oblika: standardni „Back-end Builder“ i prednji „Visual Builder“.

Oba načina omogućavaju vam da izgradite iste vrste web stranica sa istim elementima sadržaja i postavkama dizajna. Jedina razlika je način i pristup Divi programu.

Back-end Builder se nalazi unutar WordPress početnog menia i može mu se pristupiti zajedno sa svim ostalim standardnim WordPress postavkama.

Divi progaram se nalazi unutar WordPress UI i zamjenjuje standardni WordPress editor. Odličan je za brzo menjanje dok ste unutar glavnog menia.

Ovo upustvo će se fokusirati samo na vizualno prikazivanje i korišćenje Divi programa.

Novi Divi vizualni program omogućava vam da uradite stranice na prednjoj strani vašeg web portala što je neverovatno iskustvo, jer dobijate mnogo brži dizajn.

Kada dodate sadržaj ili prilagodite postavke dizajna unutar vizualnog programa, promene se pojavljuju odmah. Možete označiti tekst i prilagoditi njegov font i stil, dodati novi sadržaj, graditi svoju stranicu i gledati kako se sve događa pred vašim očima!

Uključivanje Divi vizualnog programa

Dok ste prijavljeni na WordPress, možete ići do bilo koje stranice na prednjoj strani vašeg web-portala i kliknuti na dugme „Omogući Visual Builder“ u WordPress admin baru, da biste pokrenuli vizualni program.

Ako sređujete stranicu u pozadini, možete se prebaciti na vizualni program klikom na dugme „Omogući Visual Builder“ koji se nalazi na vrhu stranice Divi programa (napomena, prvo morate omogućiti Divi program pre nego što se pojavi dugme za vizualni program).

Osnove vizualnog Divi programa

Snaga Divija leži u „Visual Builderu“ koji vam omogućava da napravite skoro bilo koju vrstu web sajta kombinovanjem i uređivanjem sadržaja.

Program koristi tri glavna bloka: sekcije, redove i module.

Koristeći ih usklađeno, možete stvoriti bezbroj rasporeda stranica. Sekcije su najveće i one drže grupe redova. Redovi unutar sekcija koriste se za stavljane modula koji se nalaze unutar redova. Ovo je struktura svake Divi web stranice.

Sekcije

Najosnovniji i najveći građevni blokovi koji se koriste u dizajniranju rasporeda sa Diviem su sekcije. One se koriste za kreiranje velikih grupa sadržaja i prva su stvar koju dodajete na svoju web stranicu.

Postoje tri tipa sekcija: Redovna, Specijalna i Puna širina.

Redovne sekcije se sastoje od redova kolona, ​​dok se sekcije pune širine sastoje od modula pune širine koji se proširuju ns čitavu širinu ekrana. Posebne sekcije omogućavaju naprednije rasporede bočnih traka.

Redovi

Redovi se nalaze unutar sekcija i možete postaviti bilo koji broj redova unutar sekcije. Postoji mnogo različitih tipova redova koje možete izabrati. Kada definišete strukturu kolone za vaš red, možete postaviti module u željenu kolonu. Ne postoji ograničenje broja modula koje možete postaviti u koloni.

Moduli

Moduli su elementi sadržaja koji čine web lokaciju. Svaki modul koji Divi ima može se uklopiti u bilo koju širinu  i svi su u potpunosti prilagodljivi.

Izgradite svoju prvu stranicu

Tri osnovna gradivna bloka (Odeljci, Redovi i Moduli) se koriste za izradu Vaše stranice.

Dodavanje prve sekcije

Pre nego što bilo šta dodate na svoju novu web stranicu, prvo morate dodati odeljak. Sekcije se mogu dodati klikom na plavo (+) dugme. Kada pređete preko odeljka koji već postoji na stranici, ispod njega će se pojaviti plavo (+) dugme. Kada se klikne, novi odeljak će biti dodat ispod odeljka na kojem se trenutno nalazite.

Ako pokrećete potpuno novu stranicu, onda će vaš prvi deo biti automatski dodat.

Dodavanje prvog reda

Nakon što ste dodali prvi deo, možete početi dodavati redove unutar njega. Odeljak može činiti bilo koji broj redova, a možete mešati i uskladiti redove različitih tipova da biste kreirali različite izglede.

Da biste dodali red, kliknite zeleno (+) dugme unutar bilo kojeg praznog odeljka ili kliknite zeleno (+) dugme koji se pojavljuje pri kretanju iznad bilo kojeg trenutnog reda da biste dodali novi red ispod njega.

Kada kliknete na zeleno (+) dugme, dobićete listu tipova stupaca. Izaberite željenu kolonu i onda ste spremni da dodate svoj prvi modul.

Dodavanje prvog modula

Moduli se mogu dodati unutar redova, a svaki red može da sadrži bilo koji broj modula. Moduli su sadržajni elementi vaše stranice. Divi dolazi s više od 40 različitih elemenata pomoću kojih je možete graditi.

Možete koristiti osnovne module, kao što su tekst, slike i dugme, ili naprednije module kao što su Sliders, Portfolio Galleries i eCommerce Shops.

Da biste dodali modul, kliknite sivo (+) dugme koje se nalazi unutar bilo koje prazne kolone ili kliknite sivo (+) dugme koje postoji kada lebdite iznad modula na stranici da biste dodali novi modul ispod njega.

Kada kliknete na dugme, dobićete listu modula. Izaberite željeni modul i on će biti dodan na vašu stranicu i pojaviće se panel postavki za modul. Pomoću ovog panela postavki možete početi s konfigurisanjem modula.

Konfiguriranje i prilagođavanje sekcija, redova i modula

Svaka sekcija, red i modul mogu se prilagoditi na različite načine. Panel postavki elementa možete pristupiti tako što ćete kliknuti na ikonu zupčanika koja postoji kada se krećete iznad bilo kojeg elementa na stranici.

Ovo će pokrenuti panel postavki za navedeni element.

Svaki panel sa podešavanjima je podeljen na tri kartice: Sadržaj, Dizajn i Napredno. Svaka kartica je dizajnirana za brz i jednostavan pristup postavki.

Kartica Sadržaj je mesto gde možete dodati sadržaj kao što su slike, videozapisi, veze i oznake administratora.

Kartica Design (Dizajn) je mesto gde postavljamo sve ugrađene postavke dizajna za svaki element. U zavisnosti od toga šta uređujete možete kontrolirati širok spektar postavki dizajna jednim klikom, uključujući: tipografiju, razmake (padding / margin), stilove dugmadi i još mnogo toga.

Čuvanje stranice i pristupanje postavkama stranice

Da biste pristupili opštim postavkama stranice, kliknite na ikonu ljubičaste boje dok je u dnu prozora. Ovo će proširiti vizualnu traku sa postavkama i pružiti vam razne opcije.

Možete otvoriti postavke stranice klikom na ikonu zupčanika. Ovde možete da podesite stvari kao što su boja pozadine stranice i boja teksta. Takođe ćete pronaći dugme Save & Publish (Sačuvaj i objavit) kao i odgovarajući prekidači za pregled.

Započnite sa dizajnom pomoću unapred izrađenih rasporeda

Odličan način da se pokrene nova stranica je da krenete sa unapred napravljenim rasporedom. Mi vam isporučujemo preko 300 unapred napravljenih rasporeda koji pokrivaju različite tipove stranica, kao što su „O nama“, „Kontakt“, „Blog“, „Portfolio“, itd.

Sačuvajte sopstvene rasporede u biblioteku

Pored korišćenja unapred napravljenih rasporeda koji dolaze sa Divi-jem, takođe možete da sačuvate svoje kreacije u Divi biblioteci.

Kada se u Divi biblioteci novi dizajn sačuva kao Divi Layout, on se može kasnije učitati na nove stranice. Što više popunite biblioteku sa svojim dizajnom, brže ćete moći da kreirate nove web lokacije prema svom ukusu.

Da biste sačuvali svoju kreaciju u biblioteci, kliknite na ikonu biblioteke koja postoji kada lebdite iznad bilo kojeg elementa i unutar trake postavki stranice. Kada se stavka (vaš dizajn) doda u biblioteku, ona će se pojaviti na kartici „Dodaj iz biblioteke“ kada se dodaju novi Divi izgledi, sekcije, redovi i moduli.